Boogschieten is een precisie- en concentratiesport waarbij de atleten, met behulp van pijl en boog, hun doel proberen te bereiken.

Vroeger werd de boog gebruikt om oorlog te voeren en om te jagen. Inmiddels is het boogschieten uitgegroeid tot een volwaardige sport die veel verschillende disciplines omvat. Op internationale of Olympische kampioenschappen nemen verschillende landen het tegen elkaar op.

Eén van de disciplines is het 3D-natuurschieten. Iets meer dan 10 jaar geleden werden in België de eerste wedstrijden georganiseerd. De schutters schieten op 24 nepdieren opgesteld op een parcours in bossen en velden. Ontstaan vanuit het trainen voor de jacht, wint deze sport de laatste jaren erg aan populariteit, ook door o.a. de vele recente films waarin boogschieten aan bod komt.

In België ligt het bestuur van de boogschutters bij de Royal Belgian Archery (RBA). De RBA is lid van de World Archery (WA) en begeleidt de atleten van de  verschillende liga’s. Er zijn 149 landen lid van de World Archery, die door het Internationaal Olympisch Comité wordt erkend.

Bij het 3D-natuurschieten, schieten de deelnemers telkens 2 pijlen af op een dier uit kunststof op een afstand tussen 5 en 45 m en dit binnen een tijdsspanne van 1,30 min.  Het parcours bestaat uit 2 x 20 dieren of 1 x 24 dieren en duurt een hele dag. Hoe dichter bij de vitale zones hoe hoger de score. Het beoefenen van het 3D-schieten is niet enkel een zeer mooie sport maar is ook erg veeleisend: naast lichaamsbesef en –beheersing is ook het mentale aspect van groot belang. Boogschieten is zonder enige  twijfel een volwaardige sport. Het kennen, maken en onderhouden van het materiaal, het schatten van afstanden, de ademhaling onder controle houden, de concentratie,  … zijn enkele belangrijke factoren die een veelzijdige training eisen … Elke vergissing wordt afgestraft.

Enkele jaren geleden kwam een nationale ploeg tot stand. Hierdoor kwam België in de mogelijkheid om te concurreren met andere landen tijdens internationale kampioenschappen. De beste schutters van Vlaanderen en Wallonië worden dan geselecteerd om België te vertegenwoordigen. Regelmatige wordt er getraind om het niveau te verhogen en de positieve sfeer die binnen de  Belgische ploeg heerst te bewaren.

Tijdens de laatste kampioenschappen liet de ploeg zich op internationaal niveau opmerken. Podiumplaatsen werden behaald of door sommige benaderd. Het niveau van de ploeg werd erkend en de trainingen zijn aan de gang om tijdens de komende Wereldkampioenschappen in Canada in september 2019 goed te kunnen presteren. Er wordt hard gewerkt om in iedere categorie zowel een man als een vrouw als vertegenwoordiger te hebben en zo met 12 te vertrekken.

De onkosten voor de training en de omkadering worden momenteel gedeeltelijk door de RBA gedragen. DE rest is ten laste van de atleten zelf. Dit zal ook het geval zijn voor de verplaatsing naar Canada. De deelnemers zullen voor een groot deel zelf instaan voor de onkosten voor het deelnemen aan de wedstrijd, hun verplaatsingen en het verblijf.

Ja, deze wedstrijd, waar reeds lang naar wordt uitgekeken brengt aanzienlijke kosten mee voor de schutters. Wij danken u bij voorbaat voor uw hulp en steun. We zijn ervan overtuigd dat de hele ploeg zijn uiterste best zal doen om België met hart en ziel te vertegenwoordigen.


Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *